ÄR 30% RABATT PÅ FÖNSTER ETT BRA ERBJUDANDE?

Är höga rabatter på fönster bra för konsumenterna? Är det seriös marknadsföring? Gör man en bra affär om man köper fönster av dem som annonserar med höga rabatter?

Frågan är berättigad eftersom numera hela bygghandelskedjor från norr till söder och många andra fönstersäljare annonserar att man säljer fönster med 30-34% rabatt. Denna rabatthysteri har pågått i flera år. Även i högsäsong. Därför är det inte någon tillfällig rabatt. Dessa rabatter har gällt under högsäsong nu under flera år. Vi resonerar så här: Om man i högsäsong kan lämna 34% rabatt på en produkt så tyder det på att listpriset är för högt. Man kan utgå ifrån att inget företag kan leva på att ge allmosor. Inget företag ger bort sin marginal utan vidare, och ingen som lämnar så höga rabatter gör några dåliga affärer. När nästan alla återförsäljare lämnar 30-34% så är istället bruttopriset för högt satt i förhållande till kvaliteten. Trots att man lämnar så höga rabatter så har man tillräcklig förtjänst kvar. Annars hade man inte lämnat dessa rabatter. Detta indikerar att den totala rabatten på dessa fönsterprislistor är bortåt 50 %!! Eller mer! För oss är fönster och dörrar en kapitalvara där så höga rabatter och marginaler inte känns seriöst. De kunder som missar att pruta eller fråga efter rabatt får då betala ett för högt pris. I vårt företag vägrar vi att spela med i denna rabatt hysteri. Vi anser att listpriset på fönster skall vara det pris man skall betala. Och att rabatter inte skall vara generella utan gälla när man uppnår vissa volymer eller andra mot-prestationer.

Därför annonserar vi inte med lockpriser. Våra listpriser är redan lägre än de flesta andras. Vi skulle också kunna annonsera billiga fönster. T.ex. från 568 kr! Men det priset gäller ett så litet fönster att det känns oseriöst att locka med det priset? Fönsterpriser beror på utförande, kvalitet, storlek och volym. De kunder som vi vill ha förstår att vad det handlar om är att jämföra vad man får med det nettopris man skall betala.

//Bo Ekstrand

Gilla & dela! Email to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+

Tags: , ,

Comments are closed.