Vad är G-värde?

G-värdeInte många människor har koll på vad G-värdet står för. Därför finns det anledning att berätta det på min blogg. U-värdet däremot verkar vara väl bekant.

G-värdet är:

• Koefficienten av total genomtränglighet av solenergi angivet i % . Och därmed dagsljus.
• Sammansättningen av direkt energiöverföring och påföljande fördelning av värme på den glasade ytan mot interiören, baserat på absorberade solstrålar.
• Soluppvärmning av ett rum genom glas och därmed tillförd uppvärmning utan ytterligare kostnader
• Vad som är välkomnat på vintern kan vara obehagligt på sommaren, eftersom energi som kommer från solstrålar betyder värme

Det finns ett nytt glas på marknaden som kallas antifog. Det är en typ av beläggning på glaset som gör att man slipper utvändig kondens. Några av våra kolleger har gjort stort nummer av detta. Några företag kör det som standard på sitt bästa fönster. Inom kort kommer hård marknadsföring av s.k. ”antifog” rutor att dominera branschen

Antifog

Antifog är ett fördyrande glas som inte är värt merkostnaden om ni frågar oss. De som marknadsför antifog skrämmer upp kunden och överdriver kondensproblemet kraftigt. Glaslösningarna som man marknadsför har ofta u-värde 0.5 plus antifog, en jättestor nackdel med detta fönstret är det s.k. G-värdet som endast är 44%. Vårt eget superfönster EC/90 PLUS har t.ex.ett G-värde på 62% med u-värde på 0.77w/(m2K) medan vårt standardfönster med u-värde 1,3w/(m2K) har ett G-värde på 56%. Ju högre G-värde, desto mer gratis solvärme till rummet.

Solenergi

G-värdet viftas ofta bort som oviktigt från de som säljer fönster med dåliga g-värde. G-värde är ett mått på hur mycket solenergi som glaset släpper igenom. Expertisen inom energi och byggfysik anser att G-värdet bör värderas lika mycket som u-värdet. Det blir allt vanligare från folk som ser sammanhanget och därmed föreskriver höga G-värde på stora byggprojekt.

Kondens

Kondensproblemet är visserligen en realitet oftast bara ca 2 veckor under hösten, oftast några fåtal morgontimmar och knappt dito under våren. Väldigt många parametrar påverkar om man får kondens, vissa får det inte, andra får det. (väderstreck, vegetation, fönstrets placering i vägg, etc)

Problem med kondens får man redan med u-värde 1,3 på glaset. Vår bestämda uppfattning är att mycket lägre u-värde inte gör att kondensperioden förlängs nämnvärt eller att det är fler timmar kondens per dag. De som säljer antifog/kondensfria fönster kommer att hävda detta. Samtal med isolerglastillverkare bekräftar vår uppfattning.

Vi har inte beslutat om vi skall ta in Antifog i sortimentet. Man får idag liknande effekt om man väljer självrengörande glas som vi redan har i sortimentet.

Mörkt glas

Mörka glasrutor som släpper in för lite dagsljus/soljus är ett problem. Väljer man flera glas och/eller glas med olika beläggningar blir det ännu mörkare. Vi hade en kund i Göteborg som skulle ha ljudglas i sina fönster till den centrala lägenheten. Kunden blev så besviken över att glasen var mörka att man ville reklamera hela leveransen. Hela våningen blev mörkare jämfört med de 3-glasrutor hon tidigare hade. Ljudisolerande glas blir t.ex. alltid mörkare eftersom det är tjockare glas och ofta med ljudfolie. Lamellglas blir mörkare, energiglas blir mörkare, ju fler rutor desto mörkare, osv.. Det är ett av skälen till att vi fortsatt hävdar att en 2-glasruta som har U-värde 1,3w ofta är bättre val än en 3-glasruta med U-värde 1,2w. Denna futtiga tiondel bättre U-värde kompenseras väl av ett lägre G-värde i 2-glaset.

Att välja rätt glaskombination är inte lätt, det finns mängder med olika prestanda på glas och ofta tvingas man till en kompromiss för att erhålla olika bra egenskaper i ett fönster. I ett passivhuscertifierat fönster har man högre krav på isolervärde i båge och karm vilket gör att man inte tvingas att använda glas med extremt låga u-värde för att uppnå bra värde på hela fönstret. Man kan då kombinera ett mycket lågt u-värde på hela fönstret och ett relativt bra G-värde i glaset (62%).

Gilla & dela! Email to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.