KÖP INTE OMÅLADE FÖNSTER!

Att sälja obehandlade fönster är att göra sina kunder en björntjänst! Jag var i helgen och besökte en nära bekant. Vi satt på terrassen och pratade. Yrkesskadad som jag är så föll min blick alltför ofta på terrass dörren och fönstren som redan nu efter 7 år hade färgflagning så illa att de sedan flera år krävt underhåll. Fönstren var INTE tillverkade av oss. Det är oundvikligt att fönstren kommer på tal. Och det är då också oundvikligt att jag säger vad jag tycker och även förmedlar detta på denna blogg. Med den kunskap som vi i branschen genom åren har fått så anser jag att det idag är oseriöst att sälja obehandlade fönster till en slutförbrukare. Tyvärr sker detta dagligen i vårt land. Just dessa fönster köpte en byggare obehandlade för 7 år sedan. För det var billigare. Så byggaren kunde lämna konsumenten ett något lägre pris eller tjäna lite mera. Tyvärr förstår ibland varken byggaren och säkert inte konsumenten hur fel det är att sätta in obehandlade fönster för att måla dem senare. Låt mig förklara. När man köper obehandlade fönster för att måla dem på byggplatsen så kan inte kvaliteten säkerställas. Därför att:- Det går inte i efterhand att få färg i alla skrymslen och vrår, under glaset, bakom gångjärn och beslag, under tätningslisterna, m.m.. Med påföljd att fukt tränger in där inte färgen obruten överbryggar. Enda sättet att säkra en bra målningsbehandling är att måla innan beslagning och glasning.- Spröjsen i detta fallet hade redan spröjsbeslagen monterade. När målning sedan sker så kommer inte färg under spröjsbeslagen. Istället tränger fukt kapillärt in och träet sväller kraftigt efter varje regn. Nu uppvisade dessa fönster kraftiga färgflagningar på karmbottenstycken, underkant på båg-sidostycken, underkant på alla spröjsar och allra värst på hela terrassdörrens nederkant. I detta fall hade min bekant frågat en byggmästare om pris på huset. Och ett billigt pris blev det. Fast med omålade fönster (”det är ju så lätt att själv stryka fönstren på utsidan”). Och färgaffären hade ju rekommenderat sin bästa grund- och toppfärg för fönster. Oljebaserad!! Jag tycker synd om slutförbrukaren som saknar kunskap på detta området. Men vi som är i branschen bör ta vårt ansvar. Även byggmästarna! Om de inte redan har sett fönster som inte behöver målas om efter minst 10 år så är de välkomna hem till mig. Mina träfönster mot söder utan takutsprång är fortfarande helt intakta efter 10 år. De uppvisar inte något ställe som kräver underhåll av något slag. I vårt företag vill vi inte sälja omålade fönster. För vi vet att det blir sämre att måla dem på plats än om vi gör det på fabrik. Innan glas, beslag och tätningslister monteras. Hade vi bara sett till oss själva så skulle vi naturligtvis inte ta upp denna saken. För de fabriker som säljer obehandlade fönster slipper ju också garantiansvar. De kan alltid skylla på felaktigt utförd målning, fel färg, att de inte har kontroll över efterbehandlingen, etc.. Men vi anser att det är oseriöst att inte ta sitt ansvar. Man gör konsumenten en björntjänst om man accepterar att sälja fönstren obehandlade för att någon vill måla själv.

//Bo Ekstrand

Gilla & dela! Email to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+

Tags: ,

Comments are closed.