Samtidigt är trä ett fantastiskt material. När man lärt sig leva med dess egenskaper så kan man skapa fantastiska konstruktioner. Dess termiska egenskaper kommer väl till pass i dessa tider av energisparande. T.ex. så är trä mycket bättre än aluminium och stål på det området. Och tillväxten i våra skogar är trots Gudrun och Per större än avverkningen. Trä är verkligen en förnybar energikälla som få andra.
Här nedan är en tabell som visar hur trä tar åt sig fukt beroende på omgivande lufts relativa luftfuktighet och temperatur.
I tillägg till tabellen vill jag lägga till att
– Trä sväller av förhöjd fukthalt
– Trä krymper när fukthalten går ned
– Trä kan ruttna om fuktkvoten i träet överstiger 18 % i kombination med att temperaturen är över 18 grader och syretillförsel = det ruttnar inte på vintern.
– Vi strävar efter att leverera utvändigt snickeri som ytterdörrar och fönster mellan 10 och 12 %.
– Vi strävar efter att leverera invändigt snickeri som innerdörrar mellan 9 och 10 %
– Se till att ha ordentlig ventilation i huset så att inte fukt från dusch, bad, disk och tvätt stannar kvar. Jag har varit i hus där luftens relativa fuktighet varit så hög i vissa rum (t.ex. bad och tvättrum) att dörrarna på ena sidan svällt och därmed buktat.
– Se till att ha jämn temperatur i alla rum så att luftfuktigheten blir densamma, annars riskerar en vanlig innerdörr av trä som inte är byggd som klimatdörr att bli buktig
Tags: Dörrar, Innerdörrar, Luftfuktighet, Trä, Ytterdörrar