ÄR EN HÖG RABATT EN BRA AFFÄR?

Just nu annonserar många fönstertillverkare enormt höga rabatter. För oss i branschen är detta inte något nytt. Kolla in min blogg från augusti 2008 där jag också kommenterade 30% rabatt från kända varumärken. Kända varumärken säljs med så höga rabatter år efter år. Är 25 -30-37% rabatt, år ut och år in, seriösa erbjudande eller rent bondfångeri? Är det ett bra erbjudande när någon talar om att man säljer vridfönster från 1950 kronor, när detta fönster har storleken M4x4. Hur många behöver så små fönster? Men det låter bra i annonserna.

En sak kan konstateras. Den stackars konsument som råkar glömma att fråga efter rabatten och får betala fullt pris hos dem som annonserar rabatter är blåst. Ja, varje konsument som köper fönster från de stora tillverkarna utan att få minst 30 % gör en riktigt dålig affär. Den som köper fönster i bygghandeln och inte fått 30% är blåst! Ledsen att säga det, men det är sanningen. Vi har följt annonseringen år ut och år in. Därmed kan man lugnt säga att bruttopriserna i prislistorna är helt onödiga. De används aldrig till annat än utgångspunkt för rabatterna.

Jag menar att fönster och dörrar är kapitalvaror. Precis som bilar, vitvaror, tv och datorer. Kapitalvaror brukar vara utsatta för stor konkurrens och återförsäljarnas marginal är oftast inte högre än 10-20%. Men fönster och dörrar är tydligen ett undantag eftersom de säljs från återförsäljare med 25, 30, 35 och upp till 37% rabatt. Är det någon som på allvar tror att man gör detta utan att tjäna något? Är det någon som på allvar tror att bygghandeln härmed lämnar bort sina förtjänster och ger sina kunder sina marginaler? Nej, naurligtvis inte. Vi vet att samma bygghandlare som lämnar bort 25-30-34-37% egentligen har en marginal på 45-48-50% och dessutom har kick back till den kedja man är med i. Därmed blir det ändå en ganska bra affär trots att man lämnat bort upp till 37%.

Personligen är jag så trött på detta bondfångeri att jag vägrar låta mitt företag vara med i racet. Vi på Ekstrands vägrar sälja med höga rabatter som lockbete. Det måste finnas tillräckligt med förnuftiga människor här i världen som genomskådar detta bondfångeri. Som förstår att det är det verkliga nettopriset och kvaliteten/prestandan man får som man betalar för. Som förstår att det inte är rabatter och extrapriser som är avgörande utan priset i reda kronor kontra kvalitet/prestanda.

Jag lovar och svär att våra prislistor är äkta. Våra bruttopriser är redan mycket lägre än många av de stora tillverkarnas prislistor. Därför behöver vi inte lämna skyhöga rabatter för att vara konkurrenskraftiga.

Förnuftiga människor med huvudet på skaft begär in offerter på vad man skall köpa in. Man jämför nettopris, kvalitet, prestanda, leveransvillkor, betalningsvillkor, service och garantier. Och bestämmer därefter vem som lämnat bästa anbudet. Och det kan jag lova, det är oftast inte de som har lämnat högsta rabatten.

De som tror att en hög rabatt är viktigare än ett lågt pris får skylla sig själv.

Gilla & dela! Email to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.