Plötsligt handlar allt om U-värdet! Det är snart det enda som kommuniceras i fönsterbranschen. Om det bara hade varit så enkelt! För med 0.77w ligger vi synnerligen bra till med våra EC 90 fönster. Som dessutom går att bygga in med s.k. överisolering så att man får noll i U-värde för själva inbyggnadsmetoden. Nej, tyvärr är inte livet så enkelt att fönsterinköp endast kan baseras på U-värde.
U-värden som anges är som regel endast beräknade. Nästan aldrig testade värden. Redan i beräkningsmetoderna finns skevheter så man baxnar. Jag undrar ibland hur standardiserings arbeten fungerar när man som i detta fallet kommit fram till en beräkningsstandard där man inte gör skillnad på luftspalten på ett inåtgående och ett utåtgående fönster. Luftspalten på dessa båda vitt skilda fönstertyper beräknas lika trots att den är kall på utåtgående fönster och varm på inåtgående fönster. Anledningen är placeringen av tätningslist som sitter i ytterkanten på inåtgående fönster och i innerkant på utåtgående. Dessutom får man räkna med luftspalten som stillastående luft.
Tänk Er ett utåtgående fönster. All luft mellan båge och karm värmes ju succesivt upp av från huset läckande värme = luften stiger och alltmer luft sugs in i underkant och släpps ut i överkant. Det blir en formidabel skorsten av luft som värms upp och som transporterar bort den dyra värmen från huset ut till ytterluften.
Ett inåtgående fönster som dessutom numera har dubbla eller trippla tätningslister har däremot just stillastående luft mellan tätningslisterna. Därför är det, givet samma U-värde i beräkningen, ett betydligt lägre verkligt U-värde på ett inåtgående fönster än ett utåtgående.
Andra mycket viktiga faktorer är hur mycket luft fönstret släpper igenom i lufttäthets tester (här får man dock inte beräkna utan måste testa som tur är) och inte minst G-värdet. G-värdet handlar om hur fönstret släpper in solljus. För bästa energibalans borde man montera lägsta möjliga U-värde, t.ex. 3-glas med U=0,77w, mot norr och öster medan man sätter 2-glas med U=1,3w mot söder och väster.
De flesta fönster som byts ut har U-värden över 2,5w. Vanligast är 40 år gamla fönster och äldre som ofta har U-värden runt 4,0w. Nya fönster håller allt mellan 0,7 och 1,3w. Med tanke på förbättringen redan vid byte av fönster till 1,3w så är det helt utan betydelse om det nya fönstret har 1,3 eller 1,0 om man inte överisolerar karmen och på så sätt får ett verkligt lågt U-värde på hela installationen.
Ett fönster med U-värde 0.77w som är dåligt inbyggt och inte överisolerat är sämre än ett fönster med U-värde 1,3w som har rätt drevning och överisolering.
Med överisolering menas att springan mellan fönster och vägg täcks på ena eller båda sidorna av en effektiv isolering utöver drevningen.
Vi jobbar just nu mycket med att utarbeta riktlinjer för montage och överisolering för att fönsterbytet verkligen skall ge den besparing man kan förvänta sig.
Tags: ekstrands, Fönster, G-värde, inåtgående fönster, Inbyggnadssituation, U-värde, utåtgående fönster
Hur har man gjort om man överisolerar ett fönster? Vad blir det för nackdelar? Mvh Patrik
Hej Patrik!
Man låter den yttersta isoleringen gå in och täcka en del av karmen. Det kan också ske genom att man använder en isolerande salning på utsidan. Om Du vänder mig en skiss/ritning på Din väggkonstruktion kan vi lämna Dig ett förslag.
Mvh
Bo Ekstrand