Jag noterar hur företag i branschen använder ”kondensfria fönster” som ett huvudargument för sina fönster. Min uppfattning är att detta varken är ett bra eller särskilt viktigt argument. De som väljer att inte köpa ”kondensfria fönster” kommer inte få sina fönster fulla av kondens. Man skall vara medveten om de valen man som fönsterköpare gör och vad det har för konsekvenser. Något som låter säljande, så som kondensfria fönster, kan vara ett tillval som påverkar andra mycket viktigare egenskaper på fönstret.
Är kondens verkligen ett stort problem?
Efter alla dessa år i branschen så har vi massor av erfarenheter när det gäller kondens på fönstrens utsida. Desto lägre U-värde man väljer i glasen, ju större är naturligtvis risken för kondens på utsidan. Men även de lägsta U-värden som t.ex. 0,5w i glaset ger enligt min uppfattning försumbara problem med kondens. Det handlar oftast om att man på norrsidan en handfull morgnar på hösten med väldigt hög luft får kondens på fönstrets utsida några få morgontimmar.
Läs gärna mer information om kondens på fönster och varför det uppstår här >>
Vad är konsekvenserna av kondensfria fönster?
Å andra sidan så ger den beläggning på glaset som förhindrar kondensbildning sämre ljusinsläpp och sämre G-värde. För mig själv vore valet lätt. Jag väljer hellre mera ljus in resten av året än att jag väljer bort dessa försumbara kondensproblem. Det är ju för ljusinsläpp man har fönster.
Skulle någon trots mitt råd vilja ha beläggning på glasen mot kondens så har såklart vi som de flesta fönstertillverkare detta som en valmöjlighet.
Tags: Antifog, beläggning, Fönster, G-värde, kondens, Kondensfria fönster, Konsekvenser, Ljusinsläpp, U-värde