Att värma trä för att få det hårdare och mera resistent mot ödeläggande svamp och röta är en urgammal kunskap. T.ex. lade man staketstolparnas spetsar i elden så att träet kolnade på ytan innan det grävdes ned. Det som händer med träet är att ligninet, sockerämnena, bränns. På samma sätt som pärlsockret på en kanel- bulle blir bränt och brunt om det utsätts för höga temperaturer.
På senare tid har man forskat fram moderna metoder att värmebehandla trä. Och funnit mycket användbara egenskaper. Om trä värmebehandlas rätt så blir det hårdare, mera tåligt mot intryckningar och mera resistent mot träförstörande svampar. Svamparna får inget kvar att leva på eftersom de höga temperaturerna bränner sönder ligninet. Färgen på träet blir beroende på hur länge träet är i ugnen mer eller mindre mörkare. Och träet luktar brännt efter processen.
Genom processen får man Thermoträ. Vi använder oss huvudsakligen av värmebehandlad ask och bok som vi valt att kalla för Ädelask och Ädelbok. Dels för att detta är i sig ädla träslag, men också för att de genom värmebehandlingen nu blivit förädlade.
Ädelask och Ädelbok kräver minimalt underhåll. Det spricker inte, tar upp och avger mindre och långsammare vatten, blir endast efter mycket lång exponering grått, dock inte missfärgat på vägen dit. Däremot ljusnar träet allteftersom ljus, väder och vind bearbetar ytorna.
Ädelask och Ädelbok kräver mindre underhåll än teak för att alltid stå vackert. Önskar man bevara en viss brunare ton så har vi specialolja som kan brukas. Önskar man en ljusare ton tar man mindre brunt i oljan.
Ett idealiskt trä för ytterdörrar tack vare sin hårdhet. Och det bästa av allt är att träet är inhemskt och inte kommer från regnskogarna.