Arkiv för januari, 2011

måndag 31 januari 2011

CE-MÄRKNING ELLER P-MÄRKNING

Sverige har förhandlat sig till många undantag vid EU-anslutningen. Bl.a. så behöver inte svenska tillverkare CE certifiera och märka sina byggprodukter för att sälja dem i Sverige. Däremot om de önskar exportera måste produkterna vara CE märkta. Istället hävdar många svenska tillverkare med stolthet att Deras produkter är P-märkta. P-märkning är en ren svensk angelägenhet och den gäller bara i Sverige.

Vi på Ekstrands är för fri handel över gränserna och därmed EU. Vi anser att landstypiska märkningar som t.ex. P-märkningen (och alla andra märkningar som endast förekommer i vårt land, (som t.ex. Energimyndighetens energimärkning av fönster) är protektionism i sin prydo, endast avsett att skydda inhemsk industri från konkurrens från andra länder.

Svensktillverkade fönster- och dörrsnickerier exporteras inte mycket. Vårt företag är i det fallet ett undantag eftersom vi är lika beroende av övriga EU som av Sverige. Kan det vara därför man inte bryr sig så mycket om CE märkningen? Beror det på att svensk standard och svenska företag inte har tillräcklig konkurrenskraft jämfört med andra länder? Är P-märkningen ett sätt att försöka hindra andra europeiska företag från att ta marknad och konkurrera här? Man måste fundera varför vissa föreskrivare fortsatt kräver P-märkta produkter.

Ekstrands säljer CE märkta produkter. Därför att vi anser att en CE märkning smäller högre än P-märkningen eftersom det är en europeisk märkning som både gäller kvalitet och prestanda. Vi vill kunna sälja våra produkter över hela Europa och vet att CE märkningen också gäller överallt, även i Sverige. Men en P-märkning gäller enbart i Sverige.

Det finns svenska organisationer som envist hävdar egna märkningar. Vem vinner och vem förlorar på detta agerande. Min uppfattning är att DEN STORE FÖRLORAREN på att företag och myndigheter/organisationer i Sverige ägnar sig åt protektionism ÄR KONSUMENTEN. Vi på Ekstrands är ibland, (fast enbart på den svenska marknaden) också en förlorare, men bara lite. Tack vare vår CE märkning så kan vi nämligen också sälja våra produkter i hela Europa, för vi har både kvalitet och standard som går hem även i andra EU-länder.

Detta blogg-inlägg skrivs för att jag är lätt irriterad över att man inte fullt ut agerar i alla led som EU medlem. För att man fortsätter på så många håll att skapa landsegna regler för att stoppa konkurrens och fri rörlighet av varor, tjänster och arbetskraft. Inte bara i Sverige. Tendensen finns i många länder.

Det hette så fint i Lissabonfördraget att vi skulle arbeta för att stärka EU:s konkurrenskraft gentemot Asien och Amerika. Det blev tvärtom och det är inte så märkligt. Man säger och bekänner sig till en sak och gör en annan. Exempel på detta märker jag i mitt arbete varje dag.

/Bosse

PS om Du också tror på fri rörlighet av varor och tjänster i Europa så arbeta emot landsegna märkningar och för CE märkning.

fredag 21 januari 2011

FÖNSTER SOM FÖNSTER.
DE SER JU NÄSTAN LIKADANA UT!

Cirka 35% av husets uppvärmningsenergi går enligt expertis ut via fönstren. Detta är ett snittvärde eftersom det skiljer mycket från fönster till fönster. Gamla fönster, även om de har trippel eller dubbelt isolerglasade är ofta både dubbelt och tredubbel sämre än våra nya EC90 fönster som har ett CE certifierat U-värde på 0.77w. Äldre standardfönster med kopplade bågar har dålig värmeisolering. Sådana fönster kan förbättras genom nya energiglas i bågarna. Men det är inte gratis. Frågan är om det överhuvudtaget lönar sig när man jämför kostnaden för nya energienkelglas jämfört med att helt byta fönster. För nya glas löser inte problemet med ett ofta krävande underhåll. Och de kan aldrig bli så täta som EC90 från Ekstrands som har 3x tätningslister mellan båge och karm.

Apropå underhåll så är inte något fönster underhållsfritt. Vi är i grunden ett träindustriföretag men har även tagit upp PVC fönster. PVC fönster kräver nämligen minst underhåll av alla fönster, underhållet består endast av rengöring av ytorna t.ex. vart 10:e år samt smörjning av beslagen. Även aluminiumbeklädda träfönster blir med tiden matta och måste därför, förutsatt att man vill ha dem snygga och propra, tvättas och vaxas med ungefär samma mellanrum.

Träfönster har dåligt rykte när det gäller underhållet. Det anser jag beror på att skandinaviska tillverkare under många år har tillverkat (och vissa tillverkare fortsätter att tillverka) träfönster i undermålig kvalitet. När jag började i branschen var de flesta träfönster obehandlade. Man målade fönstren först när de var monterade i huset. Detta förfarande vet vi idag är förkastligt.
För att fönstret skall ha en chans att slippa tidigt underhåll skall det målas med långsamtorkande kvalitetsfärger före det att glas, tätningslister och beslag monteras. Alltså måste det göras på fabrik. Dessutom är de flesta fönster i Skandinavien glasade från utsidan med alla de nackdelar detta innebär med fukt/vatteninträngning i konstruktionen, svällande trädetaljer och därför flagande färg. Kvistblödning och/eller pluggade kvistar ger också mycket stora risker färgflagning.

Träfönster från Ekstrands är lika underhållsvänliga som trä/alu och pvc fönster. Dels byggs de på ett modernt och konstruktivt riktigt sätt. Underhållsvänligheten kräver dock att man sköter sina fönster enligt våra underhållsrekommendationer. Precis som man måste sköta en bil och lämna den på service efter 3000 mil. Först efter 10 år behöver man göra något och då menar jag inte skrapa, slipa och måla. Endast torka av ytorna med en våt trasa och göra en tunn strykning med en vattenburen lackfärg på utvändiga ytor för att få minst 10 år till utan problem.

Vårt färgsystem och vårt sätt att bygga fönster på har nu brukats i 14 år. Under denna tid har vi kunnat notera att det är ett färgsystem och ett konstruktivt träskydd som håller vad det lovar.

Ekstrands SverigeFönster i vridfönster utförande med äkta wienerspröjs

/Bosse