EKSTRANDS är familjeföretaget som tillverkar fönster och dörrar
Vad betyder det? Är det en fördel eller nackdel för Dig som konsument? Vi tror att det är en mycket stor fördel.
Familjeföretagets motsats är det börsnoterade bolaget som endast har som mål att tjäna pengar till aktieägarna. Ibland är detta mål så kortsiktigt att man inte ens eftersträvar långsiktig intjäning. Den berömda kvartalsekonomin innebär ofta att en företagslednings främsta mål är att göra kortsiktiga vinster något enstaka år för att blåsa upp värdet på bolaget och sedan sälja det med god förtjänst.
De företagsgrupper (investmentbolag och riskkapitalister) som ägnar sig åt detta kortsiktiga företagsbyggande bildar ofta ett större bolag av många uppköpta små. Med rejält kapital i ryggen köper man upp så många företag som möjligt i en bransch för att få upp omsättningen. Sedan petar man bort så mycket gemensamma kostnader man kan, ofta får gammal kompetens stryka på foten för kortsiktig lönsamhet.
Detta fenomen på marknaden skall inte helt föraktas, för ibland rörs det rejält i grytorna så att det tjocka skinnet på företagsytan som annars kan permanenta insnöade strukturer blir upplöst. Men ofta går det alldels för fort. Och oftast glömmer man helt verksamheten ur kundens perspektiv. Målsättningen i denna processen är ju inte att förbättra för Dig som kund utan att tjäna in maximalt med pengar till aktieägarna.
Nackdelarna med denna utveckling får oftast konsumenterna bära. En av nackdelarna är att konkurrensen minskar. Genom att många mindre företag köps upp och blir ett stort så försvinner många konkurrenter. Detta är ett av huvudsyftena med företagskoncentrationen. Vinstoptimeringen gör ofta att innovationerna stagnerar. Man satsar på att optimera intjäningen på en redan existerande konstruktion.
Valfriheten för konsumenterna minskar. Det finns då färre produkter att välja mellan. Och ofta blir produkterna så bantade i pris/kvalitet att man får betala dyrare för en sämre kvalitet.
Detta är min uppfattning och den är svår att bevisa, men jag tror de flesta konsumenter liksom jag upplevt detta i många branscher. Inom livsmedel finns det färre än en handfull jättar kvar som helt dominerar marknaden. Flera kedjor ägs av samma storbolag för att Du som konsument skall få uppfattningen av mångfald. Så gör även många andra företag. Hur många biltillverkare finns det kvar i världen om vi räknar antalet ägare till bilfabriker. Inte antalet bilmärken, för Bentley, Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Lamborghini, Scania, MAN, Porsche (har jag glömt några) räknas ju till samma ägare.
Det är inget fel på Coca Cola. De har gjort ett fantastiskt jobb som har lyckats bli så stora och dominerande. Men det blir fel när Deras och endast Deras drycker finns i varje affär oavsett kedjetillhörighet, på varje mack oavsett bensinmärke, i varje automat. Oavsett bransch så måste vi som privatpersoner, politiker och företagare försöka arbeta för mångfald. För vårt eget bästa.
Åter till familjeföretaget.
Har vi inte samma mål att tjäna pengar till ägarna. Jovisst måste vi också tjäna pengar. Men vi skall göra det på lång sikt. Även i nästa generation. Vi är motsatsen till kvartalsekonomi. Vi har företagandet som en livsstil. Min far startade Ekstrands snickerifabrik 1945. Jag är uppvuxen i fars snickerifabrik. Jag är lycklig som har vuxna barn som har samma positiva syn på familjeföretagandet. Som också är stolta över vår verksamhet.
Som familjeföretagare är man inte ute efter att maximera vinsten varje månad. Ibland måste vi acceptera månader och år av både sämre tillväxt och sämre lönsamhet för att driva igenom utvecklingsfaser i företagandet.
Som familjeföretagare vill man tillverka produkter som både vi i familjen och våra medarbetare kan vara stolta över. Produkterna bär ju vårt namn.
Som familjeföretagare så tror jag man tar ett större personligt ansvar. Man bortser ibland från formalia för att en kund skall bli nöjd. Affärerna med våra kunder blir oftast en personlig sak.
Som familjeföretagare så maximerar man inte utdelningen utan samlar i ladorna så att man kan överbrygga kriser och dåliga tider.
Ekstrands är ett äkta familjeföretag. Även i personalen finner vi fantastiskt duktiga nyckel-medarbetare vars föräldrar jobbade i företaget. Själv är jag född 1948 och ännu så länge VD, min fru Marie har hand om pengarna och arbetar på ekonomiavdelningen, vår son Henrik är född 1971 och marknadschef. Vår dotter Heidi är född 1984 och har nyligen kommit tillbaka från internationella studier för att jobba med HR och IT frågor.
Tags: Familjeföretag, VD har ordet