Mögel och svart beläggning på målade ytor

Ofta ser man på fasader, dörrar och fönster svart påväxt i varierande grad. På träfasader är det inte ovanligt att missfärgningen uppstår i ett mönster där underliggande läkt syns i form av renare ytor. Dörrar och garageportar drabbas ofta också av sådan tillväxt. Vad är det och vad kan man göra?

Första gångerna jag råkade ut för dessa missfärgningar var på 70-talet. Missfärgningen består oftast av ett svampsläkte som kallas cladosporium och som lever på organiska material. Ofta kan det vara sockerämnen från träd och buskar som fastnar på fasader och som sedan tjänar som föda för dessa parasiter. I fuktig väderlek utvecklas dessa mögelsporer som bäst.

Eftersom jag har en del erfarenhet även från färgbranschen så vet jag att valet av fungicid i färgen kan minska/eliminera tillväxten. Men fungicider är dyrt. Ofta kan en fungicid kosta tusentals kronor per kilo. Det skall visserligen bara till små mångder men de kan fördyra produkterna rejält. Väljer man helt naturliga oljor utan tillsatser skall man vara på det klara med att risken för cladosporium är stor.

Läsare av detta kan säkert erinra sig att det är ganska vanligt förekommande på dörrar, portar och fasader runt om i landet. Mer i södra sverige än i norra. I de flesta kvarter finns hus med Cladosporium på fasader, dörrar, portar.

Jag har däremot aldrig sett målade ytterdörrar/portar från Ekstrands med sådan tillväxt och missfärgning. Vi har vid inköp av färg varit mycket fokuserade på just detta problem och kräver att färgtillverkarna tar sitt ansvar genom att tillsätta rätt fungicid i rätt mängd. Däremot har vi sett dörrar i ek, även från oss, med Cladosporium. Framförallt om de är dåligt underhållna eller om underhållet skett med någon helt naturlig olja utan tillsatser. Därför rekommenderar vi våra ytterdörrar i Ädelek, Ädelask och Ädelbok där träet värmebehandlats. Genom att värmebehandla träet så trivs inte Cladosporium svamparna. Den höga temperaturen vid värmebehandlingen bränner sockerämnena i träet som därmed inte tjänar som föda till svamparna.

Vad gör man om man har en fasad/dörr/port som har fått tillväxt av Cladosporium? Effektivast brukar Klorin vara men det är också aggressivt. Biokleen Alg & Mögeltvättmedel lär också vara bra enligt försäkringsbolaget Folksams tester. Var noga med att skydda växter och att låta sköljvattnet gå ned i marken och inte i dagvattnet. Om Du köper ett alg- eller mögeltvättmedel och det inte tar Cladosporium skall Du lämna tillbaka det och reklamera produkten. Det säljs alldeles för mycket dåliga produkter i det här landet och alltför många konsumenter gör sig inte besväret att klaga när det inte fungerar som det var tänkt.

Köper man billig färg så är risken större att färgen inte har tillräckligt med, eller rätt fungicider. Köper man billiga dörrar/portar så är risken stor att dörren är målad med billig färg. Då kommer utgiften senare i form av inköp av tvättmedel, arbete, förstörda växter, m.m.. Tyvärr får man än en gång konstatera att man oftast får vad man betalar för.

Gilla & dela! Email to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.