RÄTT FÖNSTER TILL RÄTT HUS!

Jag och frugan körde i söndags med bil från Malmö till Osby. Vi tog lite omvägar på landsbygden och blev nedslagna över hur många vackra hus blivit fula tack vare de fönster en del byter till. Det är förmodligen inte husägarens fel. Det är säljarna av dessa fönster som borde lära sig mer. Det var inte fönster från vårt företag, det kan jag lova.

Vi såg exempel på PVC fönster i tysk standard, små storlekar där det mesta av fönstret togs upp av en klumpig karm och båge. Det är inte så att jag har något att anmärka på kvaliteten av dessa fönster. De har säkert sin plats på hus i Polen och Tyskland. Hus med stora fönster-öppningar. Fönstren är förmodligen bra. Vi har även liknande fönster i vårt sortiment. Men den som säljer dem måste kunna se om de passar till huset i fråga. Det har växt upp massor av små importörer av polska fönster. Små firmor som vill sälja till varje pris. Säljarna är inte fackmän. Och då blir det synd om de husägare som drabbas. Det förstörs mycket trevlig arkitektur genom okunskap hos säljare och/eller köpare.

Jag missunnar naturligtvis inte dessa säljare att leva och tjäna pengar. Men kanske kan jag med denna blogg väcka någon husägare och även säljare till att bli mera vaksam. Försök tänka Er in i hur fönstret kommer att placeras i fönsteröppningen. Kommer man att kunna dölja en del av den breda karmen? Hur många centimeter båge och karm blir det i det nya fönstret i jämförelse med det gamla? Se till att det blir ungefär lika mycket som på de gamla fönstren.

Även svenska trä eller trä/alu fönster kan förstöra hus. T.ex. när man byter ut sidohängda 2-luftsfönster mot vridfönster med fuskpost. Och med t.ex. stora fula beslag i sidorna som syns utåt. Alltför många hus har blivit förstörda genom att säljarna endast haft denna fönstertyp att tillgå.

Vi i branschen måste kunna ta ansvar. Jag uppmanar därför alla som säljer fönster att se till kunden och kundens hus i första hand. Avstå hellre en affär än förstör ett vackert hus! Detta gäller även våra egna säljare som jag tror har hört detta till leda.

Gilla & dela! Email to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+

Tags: , , ,

Comments are closed.