BÄTTRE MILJÖ OCH MILJÖVÄNLIGARE DÖRRAR & FÖNSTER!

I vårt företags kända och publicerade policy står bl.a. att läsa: Vi skall- Vara professionella och satsa på kvalité och hållbara produkter- Se till att varje medarbetares arbete är meningsfullt- Vara före i utvecklingen- Ta största möjliga hänsyn till hälsa och miljö- Ha en hög affärsmoral

Detta innebär exakt vad det står. Vi skall arbeta aktivt på alla plan för en reellt bättre miljö. Samtidigt är vi kritiska till mycket när det gäller vägen dit.

En del företag dövar sina samveten genom att exempelvis miljöcertifiera sig, Tyvärr tycker inte vi att det är en garanti för bättre miljö. I ett annat blogginlägg har jag synpunkter på miljömärkningar och certifieringar.
Hur hjälper t.ex. en miljömärkning miljön framåt när de största företagen i branschen med denna märkning kan dränka sitt virke i lösningsmedel (s.k. vacuum-impregnering) och ändå inte lämna garanti på målnings-behandlingen?

Vi har också synpunkter på myndigheters agerande. Energimyndigheten t.ex. åsidosätter EU-regler och EN standarder när man tar fram ett eget svenskt system för energimärkning av fönster och i regler för energibidrag vid byte till bättre fönster. Istället för att underlätta för konsumenterna så har man försvårat jämförelser av U-värde på fönster. Jag utvecklar detta gärna vidare i ett annat sammanhang eftersom det kräver några A4 sidor. Därför har vi inte energimärkta fönster. Istället så har vi nu uppmärksammat Myndighetens agerande för Kommerskollegium och EU-kommissionen.
Vi jobbar aktivt för bättre miljö! På alla plan!I vårt företag tar vi helt självklart hand om och sorterar avfall för att minimera miljöbelastningen. Vi använder endast träslag från Europa, där vi vet att skogsskötseln är optimal och tillväxten större än avverkningen. Teak och andra tropiska träslag använder vi sedan lång tid inte. Däremot kan vi dagligen se företag använda s.k. ”odlad teak” och göra reklam för att man använder FSC certifierat virke samtidigt som massmedia i Europa presenterar avslöjande efter avslöjande hur det står till med FSC certifieringen. Det finns naturligtvis skäl för Naturskyddsföreningen som nyligen deklarerat att de lämnar FSC styrelsen i protest mot organisationens släpphänta kontroll av de certifierade företagen.

I samtliga våra 50.000 m2 lokaler här i Sverige och 30.000 m2 i andra länder har vi sedan länge konverterat från olja och el till fjärrvärme från förnybara energikällor. Naturligtvis byter vi till energisnåla lampor och uppgraderar kontinuerligt för lägre energiförbrukning. M.m.m.m..
Våra Produkter och miljön!Våra träfönster har en konstruktion som gör att vi är det enda företaget på marknaden som lämnar målningsgaranti. Vi använder lösningsmedelsfria impregneringar och färger och har varit föregångare i branschen när det gäller lösningsmedelsfria kemikalier. Det har inte varit lätt, det har givit oss smällar på fingrarna ibland när vi introducerat miljövänligare produkter långt före våra kolleger (på ytterdörrar redan på 80-talet). Våra ytterdörrar av trä är (oss veterligen) de enda på marknaden som är garanterat fria från formaldehyd. Utan miljömärkning! Till vilken nytta skall vi miljömärka när andra företag kan få sina produkter miljömärkta med formaldehydhalter som t.ex. omöjliggör försäljning till andra länder som är mera nogräknade och har lägre gränsvärden än Sverige? För att komma fram till en ytterdörr som också går att återvinna har vi utvecklat och patenterat ytterdörrkonstruktioner utan inlimmade aluminiumplåtar. Inlimmad i konstruktionen är ju inte en aluminiumplåt lätt återvinningsbar. Hela branschen har inlimmade plåtar som inte går att återvinna. Alla ytterdörrar på den svenska marknaden måste tyvärr lämnas till deponi som läget nu är. Utom våra nya konstruktioner.

Som reglerna i miljömärkningen är utformade är det lättare att få miljömärkning om man deklarerar att man tänker påbörja vandringen genom att t.ex. minska användningen av lösningsmedel med 5% än för oss som redan är långt framme och slutade med lösningsmedelsburna kemikalier för mer än 20 år sedan.

Nyttan med vårt aktiva miljöarbete är en bättre miljö och vår egen tillfredsställelse. Tyvärr är det svårt att vinna marknad på detta äkta engagemang. Vi gör det inte lätt för oss själva genom att ofta vara lite mot strömmen.

Men egen tillfredsställelse är också fint!

Gilla & dela! Email to someonePin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+

Tags: , , ,

Comments are closed.